Windbeleid voor gemeente Dinkelland vastgesteld
De gemeenteraad van Dinkelland heeft op 19 december 2023 het beleid voor windenergie met een aantal wijzigingen en aanvullingen vastgesteld. Het beleid volgt de landelijke en provinciale normen, maar is op sommige vlakken verder uitgewerkt ter bescherming van inwoners. De reacties die omwonenden en andere geïnteresseerden inwoners hebben gegeven zijn meegewogen in dit beleid. Ook is rekening gehouden met provinciale uitgangspunten van medio 2023 en de landelijke concept milieunormen uit het ontwerp besluit.
Met het windbeleid is ook het zoekgebied Denekamp – Noord Deurningen vastgesteld als gebied waar mogelijk windturbines kunnen komen.
Zoekgebieden voor windturbines
Nu het windbeleid is vastgesteld, is duidelijk dat het gebied Denekamp-Noord Deurningen het enige zoekgebied is waar mogelijk windturbines kunnen komen. De raad heeft daarbij wel scherpere normen voor afstand en geluid gesteld. Deze scherpere normen hebben invloed op de mogelijkheid om windturbines te ontwikkelen in dit zoekgebied. Het zoekgebied Saasveld valt af, omdat hier volgens de gemeente geen clustering van 4 windturbines mogelijk is.
Lokaal eigendom
De gemeente Dinkelland streeft naar 100% lokaal eigendom met een vereist minimum van 51%. Dit streven staat los van financiële compensatie van de omgeving, zoals een omgevingsfonds en/of een omwonendenregeling. Het gaat bij lokaal eigendom om lokaal zeggenschap voor de realisatie van windenergie.
Gewijzigde normen in lokaal beleid
De raad heeft bij de vaststelling gevraagd om een aantal wijzigingen en aanvullingen op het windbeleid dat is voorgelegd in Dinkelland:
- In Dinkelland kunnen pas windturbines worden geplaatst als de grote clustergebieden, die zijn aangewezen door provincie Overijssel, volledig zijn benut voor het plaatsen van windturbines. Als blijkt dat er in die gebieden geen windturbines meer geplaatst kunnen worden in die clustergebieden en meer windturbines noodzakelijk zijn voor het realiseren van de doelen uit de RES Twente 1.0, dan kan het zoekgebied in Dinkelland worden benut. De grotere clustergebieden van de provincie liggen niet in de gemeente Dinkelland.
- Een geluidsnorm van 40 dB overdag en een norm van 35 dB tussen 19.00 uur en 7.00 uur.
- De afstand van windturbines tot windgevoelige objecten moet 4 keer de tiphoogte van de windturbine zijn, met een minimum van 800 meter.
- Aanvragen voor het plaatsen van windturbines worden pas ontvankelijk verklaard en in behandeling genomen nadat er wetenschappelijke rapporten zijn gepubliceerd op het vlak van gezondheid bij windturbines.
De raad heeft het College van B&W opgedragen om bij de provincie Overijssel aan te dringen om gemeente Dinkelland meer vrijheid te geven om op eigen wijze bij te dragen aan de energiestrategie. Hierbij staan de wettelijke doelstellingen centraal om in 2030 55% en in 2050 100% broeikasgas terug te dringen. De manier waarop dit gebeurt, kan de gemeente in dat geval op eigen wijze vormgeven, samen met inwoners. Concreet betekent dit dat gemeente Dinkelland dan andere oplossingen kan inzetten om de doelen te behalen, zoals geothermie en biogas.
Ook is het College van B&W verzocht om een nieuw verzoek over (het beperken van) mogelijkheden van windturbines in het Nationaal Landschap Noordoost Twente te sturen aan Provinciale Staten.
De gemeente Dinkelland heeft hiermee het windbeleid vastgesteld en zal verdere afstemming zoeken met de provincie Overijssel over de wijzigingen en aanvullingen van beleid.