Wat is een statushouder?

Zodra asielzoekers een (tijdelijke) verblijfsvergunning krijgen, worden zij statushouders genoemd. De beoordeling voor een verblijfsvergunning is door de IND gedaan tijdens de asielperiode. Zodra iemand een statushouder wordt, wordt de persoon onderdeel van onze maatschappij. Dat betekent dat ze hier wonen, werken, naar school gaan en een sociaal leven opbouwen. Het Rijk bepaalt het aantal statushouders die gemeenten een plaats moeten geven om te wonen. Gemeenten zijn vervolgens verantwoordelijk voor de huisvesting van de statushouders in hun gemeente en de integratie in de samenleving. Het huisvesten van statushouders is een wettelijke verplichting.

Taakstelling voor huisvesting statushouders


De Rijksoverheid stelt elk half jaar vast hoeveel statushouders gemeenten een plaats moeten geven om te wonen. Dit aantal staat in de taakstelling voor huisvesting statushouders (ook wel vergunninghouders genoemd). De verdeling over gemeenten hangt af van hoeveel mensen in een gemeente wonen. Grotere gemeenten moeten meer statushouders woonruimte bieden dan kleinere gemeenten.

Versnelde opvang van toegewezen statushouders


De afgelopen jaren heeft de gemeente Dinkelland altijd de taakstelling voor het huisvesten en begeleiden van statushouders gehaald, vorige jaar is er een geringe achterstand ontstaan. De verwachting is dat gemeente Dinkelland de basis taakstelling plus de geringe achterstand voor 2023 zal realiseren.

Gemeenten zijn (wettelijk) verplicht om statushouders zo snel mogelijk op te vangen: dat is onlangs besloten door het Veiligheidsberaad - het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's in ons land. Hiermee ontlasten gemeenten de overvolle asielzoekerscentra (AZC) en het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Voor de periode 2022 – 2024 heeft de gemeente Dinkelland de opdracht van het Rijk om ongeveer 32 statushouders (versneld) op te nemen.

Meer weten over statushouders in Nederland? Bekijk filmpje en kijk ook op de website van de Rijksoverheid over statushouders.

Asielzoekers           Vluchtelingen