Verplichtingen

Algemeen

Vanuit Rijksoverheid zijn er wetten en regels opgesteld voor het verduurzamen van bedrijfspanden. Op deze pagina leest u waar u als ondernemer rekening mee moet houden.

Energielabel C voor kantoren

Vanaf 1 januari 2023 dient een kantoorgebouw minimaal het energielabel C te hebben. Dit houdt in dat het primair fossiel energiegebruik maximaal 225 kWh per m2 per jaar mag zijn. Indien het kantoorgebouw niet aan de eisen voldoet op bovengenoemde datum, mag het kantoor niet meer gebruikt worden vanaf die datum. Dit stond in het Bouwbesluit 2012. Indien je niet de eigenaar bent van het gebouw, geldt dit niet voor jou.

Welke gebouwen moeten hieraan voldoen?

Het verplichte energielabel C geldt voor gebouwen die:

  • Voor minimaal 50 procent zijn ingericht als kantoor
  • Een gebruiksoppervlakte hebben van minimaal 100 vierkante meter
  • Minimaal 2 jaar als kantoor worden gebruikt
  • Niet worden onteigend of worden aangekocht in het kader van de Onteigeningswet
  • Energie gebruiken om het binnenklimaat te regelen
  • Maatregelen kunnen nemen met een terugverdientijd van minder dan 10 jaar
  • Geen monument zijn, zoals bedoeld in de Erfgoedwet of aangewezen in de provinciale of gemeentelijke verordening

Heb je geen energielabel?

Je kunt een maatwerkadvies aanvragen, zie stap 1 onderstaand. De adviseur schat dan de energiezuinigheid van het kantoor in door middel van het maken van een labelberekening, indien hij vermoedt dat het kantoor energiezuinig genoeg is (A t/m C). Indien hij denkt dat het niet energiezuinig is kun je de volgende stappen volgen om tot label C of beter te komen.

  1. Vraag een maatwerkadvies aan
    Een energieadviseur controleert het gebouw en kaart verbetermogelijkheden aan. Daarnaast zal hij een berekening maken van de kosten en kan hij, op uw verzoek, de Erkende Maatregelenlijst meenemen in het advies. Een maatwerkadvies wordt ook wel energieprestatieadvies genoemd (EPA). Dit bevat niet automatisch een energielabel maar kan achteraf wel worden opgemaakt tegen kosten
  2. Bekijk de subsidies en financiële regelingen via de voorpagina op onze website
  3. Voer de maatregelen zo snel mogelijk uit
  4. Laat een nieuw energielabel opmaken

Geldigheid en eisen van het energielabel

Het energielabel is 10 jaar geldig en moet bepaald worden volgens de berekeningsmethode NTA 8800.

Meer informatie

Voor meer informatie kan je terecht op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Informatieplicht energiebesparing

Ieder bedrijf dat meer dan 25.000 m3 gas en/of 50.000 kWh elektriciteit verbruikt is sinds 1 juli 2019 ‘informatieplichtig’. Heb je een energiebesparingsplicht? Dan moet je hierover ook eens in de 4 jaar rapporteren aan jouw bevoegd gezag, zoals gemeente of provincie. Dit is de informatieplicht.

Geldt de informatieplicht voor jouw bedrijf?

Bekijk het hier door het stappenplan in te vullen.

Je hebt een informatieplicht, wat nu?

Je hebt het stappenplan doorlopen en hier is uitgekomen dat je een informatieplicht hebt. Volg dan de volgende stappen:

  1. Om te rapporteren bij het eLoket van RVO heb je een eHerkenningsmiddel nodig van niveau 2+ of hoger met machtiging RVO-diensten niveau eH 2+. Je regelt een eHerkenningsmiddel op eherkenning.nl. Daar vind je een overzicht van leveranciers van eHerkenningsmiddelen en hun kosten.
  2. Doorloop , voordat je gaat rapporteren, de complete Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML) van jouw bedrijfstak met energiebesparende maatregelen op de door jouw uitgevoerde energiebesparende maatregelen.
  3. Hierna kun je inloggen op eLoket van de RVO, hier kun je een account aanmaken. Vervolgens selecteer je de bedrijfstak die van toepassing is voor jouw bedrijf. Je loopt de lijst met erkende maatregelen door. Voor elke maatregel geef je aan of deze is toegepast of niet, indien je alternatieve maatregelen hebt genomen ben je verplicht deze te omschrijven. Jouw gemeente moet deze rapportage uiteindelijk zelf ophalen in eLoket. Zij controleren dan of je voldoet aan de energiebesparings- en informatieplicht.

Meer informatie

Voor meer informatie kan je terecht op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).