Twente in actie tegen digitale criminaliteit
Digitale middelen zoals laptops en mobiele telefoons zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Helaas zijn criminelen ook online actief. Ze doen zich voor als iemand die je vertrouwt zoals een vriend, een winkel, of zelfs je bank. Via e-mail of een bericht proberen ze je gegevens of geld te stelen. Wist je dat:
- Er in 2023 2,3 miljoen Nederlanders slachtoffer werden van digitale criminaliteit?
- Alleen al in Oost-Nederland er 53 slachtoffers per dag zijn?
Dus ook in onze gemeente zijn er veel slachtoffers van digitale criminaliteit. En dit beeld is niet compleet. Want door schaamte en weinig vertrouwen in het nut van aangifte doen bij de politie, doen lang niet alle slachtoffers aangifte.
Aandacht voor digitale criminaliteit
Daarom vragen de Twentse gemeenten in de week van 18 t/m 24 november samen met de politie extra aandacht voor dit thema. Zo worden er in Twentse gemeente acties gehouden en via online uitingen helpen we inwoners in het herkennen van digitale criminaliteit.
Interneptechnieken
Want hoewel helaas iedereen slachtoffer kan worden, kun je pogingen van criminelen vaak herkennen. Ze maken namelijk vaak gebruik van dezelfde technieken om jou te misleiden. Bijvoorbeeld door zich voor te doen als een ander, te doen alsof er een noodgeval is of een buitenkans aan te bieden. Op www.laatjenietinterneppen.nl lees je meer over online oplichting en helpen we je om de misleidende technieken te herkennen.
Wat als het dan toch misgaat?
Online fraude herkennen is soms heel moeilijk. Het kan dan ook iedereen overkomen en schaamte is daarom echt niet nodig.
- Doe altijd aangifte van online oplichting bij de politie. Alle aangiften kan je telefonisch doen via 0900-8844. Van phishing en betaalverzoekfraude kan je ook online aangifte doen.
- Ben je opgelicht of denk je dat bent opgelicht? Meld dit dan bij de Fraudehelpdesk. Dit kan online of telefonisch via 0800 7867372.
Lukt het niet alleen?
Neem dan contact op met de DigiHulplijn. Zij kunnen je helpen bij het beoordelen of een e-mail of bericht phishing is. Bel gratis met 0800 – 1508.
Ook kan je terecht bij een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). Daar helpen ze je met algemene vragen over zaken op je computer of je mobiele telefoon. Kijk hier voor een IDO bij jou in de buurt.