Project struweelhagen

Heeft u plannen voor een gevarieerder, aantrekkelijker en leefbaar landschap? Woont u in het buitengebied en wilt u een haag planten? Dan kunnen wij u helpen via het project Struweelhagen voor biodiversiteit in de gemeente Dinkelland. De regeling is beschikbaar tot het budgetplafond is bereikt.

In het buitengebied van de gemeente Dinkelland zijn de leefomstandigheden voor insecten, vogels en andere dieren op veel plekken in de loop der jaren achteruit gegaan. De biodiversiteit is verminderd. Herstel van landschap kan een bijdrage leveren aan verbetering van biodiversiteit. Het planten van struweelhagen levert daarin een mooie bijdrage zonder dat het veel grondoppervlak kost. Daarnaast maakt het ons landschap mooier én kan een struweelhaag functioneel zijn als afscheiding tussen weilanden of akkers en wegen of fietspaden. We willen met dit project een verbetering van biodiversiteit realiseren en ons landschap mooier maken.

Over de struweelhaag

Met de struweelhaag bedoelen we de klassieke doorndragende boerenhaag, die van oudsher een belangrijke rol speelde in het beschermen van vee op boerenland en vaak werd aangeplant. In tegenstelling tot strakke heggen, mogen struweelhagen vrij groeien en worden ze maar eens in de 3 tot 6 jaar een beetje bijgeknipt. Ze zijn dikker en hoger dan de normale heggen. Struweelhagen zijn belangrijk voor de natuur omdat ze planten de kans geven om bloemen en vruchten te maken. Dat trekt insecten, vogels en andere dieren aan.

Voorwaarden en aanvragen

De regeling is bedoeld voor eigenaren van grond in het buitengebied van de gemeente Dinkelland. Het project wordt in samenwerking met het Landschap Overijssel uitgevoerd. Bij aanmelding voor deze subsidieregeling wordt uw plan beoordeelt op een aantal voorwaarden:

  • uw plan is geen verplichting vanuit een bestemmingsplan, vergunning, herplantplicht of dergelijke;
  • uw plan betreft geen tuin of erfbeplanting en past binnen de landschapskenmerken ter plekke;
  • u wilt minimaal 100 meter struweelhaag aanleggen, dit kan verdeeld over verschillende lengten;
  • de grond waarop uw wilt planten is van u zelf, of er zijn afspraken gemaakt met de grondeigenaar over de aanplant;
  • u gaat de struweelhaag zelf onderhouden en de struweelhaag blijft minimaal 15 jaar staan.

Bij akkoord worden uw contactgegevens en plan gedeeld met het Landschap Overijssel. Een adviseur van het Landschap Overijssel maakt een afspraak om samen met u het plan door te nemen om tot uitvoering te komen.

Bij de aanvraag voor aanleg van een struweelhaag verwachten wij van u:

  • een korte omschrijving van uw plan;
  • een kaart/plattegrond (bijvoorbeeld google maps) met daarop ingetekend de locatie waar u wilt aanplanten;
  • een ingevuld aanvraagformulier (het bestand kunt u onderaan de pagina downloaden).


Dit alles kunt u mailen naar hagenproject@noaberkracht.nl

Het Landschap Overijssel zal de afspraken met u vastleggen in een uitgewerkt plan met begroting en een overeenkomst. Na aanplant van de struweelhaag wordt de vergoeding volgens begroting overgemaakt door middel van het indienen van een eigen verklaring bij het Landschap Overijssel. De adviseur kan u tevens adviseren over het beheer en onderhoud. Indien gewenst zal na aanleg van de struweelhaag bekeken worden of er mogelijkheden zijn voor een beheercontract en vergoeding via de stichting Groene en Blauwe diensten Overijssel.

Vragen

Voor ideeën voor de aanleg en het herstel van landschapselementen en algemene vragen over de subsidie kunt u contact opnemen met de gemeente Dinkelland. De contactpersoon bij gemeente is Stefan Jonas, beleidsmedewerker Natuur en Landschap. Hij is per e-mail te bereiken op hagenproject@noaberkracht.nl en op werkdagen telefonisch op 0541 – 628 000. Voor al uw vragen over deze subsidieregeling kunt u bij hem terecht.