Openbare laadpalen

Algemeen

Rijdt u elektrisch of wilt u dat op korte termijn gaan doen, maar beschikt u niet over een eigen oprit? Dan kunt u gratis een openbare oplaadpaal in uw eigen buurt aanvragen, waar uzelf én andere buurtbewoners of bezoekers gebruik van kunnen maken. De gemeente maakt het mogelijk om zo'n paal kosteloos en heel gemakkelijk te regelen via Vattenfall InCharge. Wel betaalt u voor het opladen. Ook ondernemers kunnen van deze mogelijkheid gebruik maken.

Laadpaal aanvragen

Via de website van Vattenfall InCharge vraagt u in een paar klikken een openbare laadpaal aan binnen 250 meter van uw woning.

Na de bevestiging per e-mail, beoordeelt Vattenfall InCharge uw aanvraag op basis een aantal voorwaarden die de gemeente heeft gesteld. Palen mogen bijvoorbeeld de verkeersveiligheid niet in gevaar brengen of een beschermd dorpsgezicht aantasten.

Als de geschikte plek is bepaald, vraagt Vattenfall InCharge de gemeente om akkoord. De gemeente neemt dan een verkeersbesluit. Dit is nodig, omdat er een verkeersbord bij de oplaadplek komt. Na 6 weken – zonder bezwaar – is het besluit definitief. Daarna wordt alles in gang gezet om de laadpaal te plaatsen. De behandeling van een aanvraag duurt in het algemeen 16 tot 20 weken.

Zodra de laadpaal is geplaatst en ook actief is, krijgt u van de leverancier bericht. De laadpaal levert uitsluitend groene stroom. 

Voorwaarden

  • U heeft niet de beschikking over een parkeerplaats op eigen terrein.
  • In een straal van 250 meter van uw woon- of werkadres zijn niet genoeg openbare oplaadpalen aanwezig
  • U heeft een kentekenbewijs of leasecontract van een elektrische auto of u verwacht deze binnen 3 maanden te krijgen. We hebben als bewijs een koopovereenkomst of leasecontract nodig.
  • Uw elektrische auto kan minimaal 45 km volledig elektrisch rijden.

Laadpalenkaart

De plankaart laadpalen geeft een overzicht van bestaande laadpaallocaties voor voertuigen op openbaar terrein in de gemeente Dinkelland. Ook zijn er locaties gemarkeerd die geschikt zijn voor nieuwe laadpalen. U kunt tot 1 december 2024 op de kaart uw voorkeur aangeven voor deze locaties. Uw feedback wordt meegenomen in de beslissing over de plaatsen waar in 2025 nieuwe laadpalen worden aangelegd.

Plankaart laadpalen in de gemeente Dinkelland

Eigen laadpunt

Voor een laadpunt op eigen terrein heeft u geen vergunning nodig. U mag dit laadpunt echter niet gebruiken om een auto die op de openbare weg staat op te laden. Houd er rekening mee dat u geen openbare parkeerplaatsen of parkeerruimte op de openbare weg voor uzelf mag reserveren voor het elektrisch opladen. Ook mag u geen bord plaatsen dat de indruk kan geven dat anderen op deze plek niet hun auto mogen parkeren. Ook voorzieningen vanuit de huisaansluiting over, door of onder openbaar gebied zijn niet toegestaan.

Het plaatsen van een eigen laadpaal in de openbare ruimte is niet toegestaan. Ook niet als u deze oplaadplek deelt met buren of andere bedrijven uit de omgeving.

Storing melden

Bij een storing aan een openbare laadpaal belt u met het telefoonnummer dat op de laadpaal staat. Is het een laadpaal van Allego (ecotap), dan kunt u ook bellen naar telefoonnummer 0800 37 45 337. Bij een Vattenfall (Alfen) laadpaal kunt u de storing doorgeven via de Vattenfall InCharge app te vinden in de Google Play Store en de Apple App Store. De storing wordt dan zo snel mogelijk verholpen. 

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

In de gemeente wordt de komende jaren een netwerk van openbare laadpalen geplaatst. De gemeente bepaalt samen met Royal Haskoning en Vattenfall InCharge waar een laadpaal komt. Vattenfall InCharge let er hierbij vooral op of er voldoende laadmogelijkheden zijn. Het kan gebeuren dat er nog geen laadpaal bij jou in de buurt is.

Niets. Je betaalt alleen voor het opladen van je elektrische auto. Het tarief is € 0,25 per kW Exclusief btw en € 0,30 per kW inclusief btw.

Nee. De laadpaal is openbaar en door iedereen met een elektrische auto te gebruiken.

Er kunnen twee elektrische auto’s tegelijkertijd laden aan één laadpaal.

Er worden altijd tenminste 2 parkeervakken gereserveerd.

De Alfen Twin met een laadvermogen tot 11 kW

De Alfen Twin heeft een laadvermogen tot 11 kW. De werkelijke snelheid waarmee je gaat laden hangt af van het type auto. De laadpaal geeft het hoogst mogelijke beschikbare vermogen, mits de auto op die snelheid kan laden. Daarnaast hangt de werkelijke snelheid waarmee je gaat laden af van de bezetting van de laadpaal: 

  • Als er één 3-fase auto laadt, dan krijgt deze 3x 16 Ampère 
  • Als er twee 3-fase auto’s laden, krijgen ze ieder 3x 12 Ampère 
  • Als er één 1-fase auto laadt, dan krijgt deze 1x 16 Ampère 
  • Als er twee 1-fase auto’s laden, krijgen ze ook ieder 1x 16 Ampère 

De laadpaal geeft altijd minimaal 3,7 kW aan elektrische auto’s die zijn aangekoppeld.

Bel het storingsnummer op de laadpaal of geef de storing door via de Vattenfall InCharge-app. De storing wordt dan zo snel mogelijk verholpen.

Maak hiervan een melding via de Vattenfall InCharge-app.

Een vraag die vaak gesteld wordt is of de auto op een openbare parkeerplaats niet opgeladen mag worden met een kabel vanuit het eigen huis. Dit is in Dinkelland niet toegestaan. Het belangrijkste argument is de veiligheid door kabels over stoepen of de weg. Om willekeur te voorkomen is het ook niet toegestaan op plekken waar de parkeerplaats direct grenst aan de woning of de tuin. 

Het is ook niet mogelijk om openbare parkeerplaatsen te reserveren voor het laden van de eigen auto.