'Nulaanbieder' Peter Rikkink een van de beste afvalscheiders van Dinkelland

Ze zijn er: inwoners die nooit (of bijna nooit) de grijze afvalcontainer aan de straat zetten. Zij worden ‘nulaanbieders’ genoemd. Een van hen is Peter Rikkink uit Ootmarsum. Hoe doet hij dat? “Eigenlijk door gewoon heel goed op te letten.”

De gemeente Dinkelland heeft een aantal inwoners dat hun afval zo goed scheidt, dat ze de grijze afvalcontainer niet hebben aangeboden in 2023. Die inwoners kregen een brief van de gemeente met allereerst de complimenten en vervolgens de vraag of ze hun tips willen delen met andere inwoners. Er werd flink gehoor gegeven aan de oproep en uit alle inzenders won Peter Rikkink uit Ootmarsum er een cadeaubon mee. 

Grijze container
“Het is niet zo dat wij nóóit grijs afval aanbieden, maar aangezien we ruim een jaar doen over het vullen van de grijze container, heeft de bak in 2023 inderdaad niet aan de straat gestaan. De andere bakken zitten daarentegen regelmatig vol,” vertelt Rikkink. 

(Bijna) alles is herbruikbaar
Voor Peter en zijn vrouw Hilda is afval scheiden belangrijk. “Er zijn zoveel herbruikbare producten dat het zonde is als die zomaar bij het restafval zouden worden gegooid. We scheiden PMD, groen- en restafval, oud papier gaat naar de papiercontainer op het industrieterrein, terwijl batterijen, kapotte lampen en kleine elektrische apparaten naar de inzamelbox bij AH gaan. Textiel gaat mee in de zakken van huis-aan-huisacties of anders in de textielcontainer. Grote elektrische apparaten naar Postel en dan bieden we eens per jaar de rode box voor klein chemisch afval nog aan,” somt Rikkink op. “Glas naar de glasbak natuurlijk en metalen naar de oud-ijzerhandelaar op de Mors. Dat oud ijzer is waardevoller dan menigeen denkt; voor afgedankte rvs-pannen krijg je zelfs wat geld toe.”

Extra tips
Rikkink heeft nog wel wat meer tips voor wie ook nulaanbieder wil worden. “Verpakkingsmateriaal zoals tempex laat ik zoveel mogelijk bij de winkel achter. Dat scheelt veel ruimte in de bak. Bovendien is tempex te recyclen. Dat zal een burger niet snel doen, maar leveranciers wel. Verder maken we gebruik van de kringloopwinkel. Spulletjes die we niet meer gebruiken gaan ernaartoe. En wij vinden er vaak weer leuk speelgoed voor onze drie kleinkinderen.” 

Wasbare luiers
Over die kleinkinderen gesproken: die zorgen dat de otto snel gevuld raakt met luiers. “En dat is toch echt restafval. Na een oppasdagje krijgt onze dochter ze in een zakje mee naar huis. Hebben wij het gestink niet in de bak en zij zet de bak toch aan de straat. Onze andere dochter heeft zelfs gekozen voor wasbare luiers. Dat is echt een mooie oplossing. Ja, ze heeft het niet van een vreemde,” lacht Rikkink. 

Naar het afvalbrengpunt
Nog een paar tips. “Maak het afval zo klein mogelijk. Zo benut je de bak zo optimaal mogelijk. Soms is het voordeliger en logischer om afval naar het afvalbrengpunt te brengen. Even met je aanhangertje vol naar Postel. Het is mooi dat Postel in zo’n korte tijd al zo ingeburgerd is. Er wordt daardoor veel gerecycled.”
Een tip voor Postel heeft Rikkink nog wel: “Vaak bied je meerdere soorten afval aan, maar dan moet je telkens terug naar de weegbrug. Wegen, hout eraf, wegen, ijzer wegbrengen, weer wegen enzovoort. En telkens weer aangeven naar welke afvalstroom je gaat. Dat zou wel wat gestroomlijnder kunnen.”

Sinaasappelnetjes bij restafval?
Wie afval scheidt zoals de familie Rikkink, heeft bijna geen restafval meer. “Het wordt zelfs steeds minder. Kassabonnetjes mochten er vroeger niet in en nu wel. Hetzelfde geldt voor chipszakken. Wat niet iedereen weet: ongebleekt keukenpapier kan bij het gft. Het enige waar ik nog niet helemaal uit ben, zijn de netjes van de sinaasappels. Volgens de verpakking hoort dat bij het restafval, maar volgens de scheidingswijzer van Rova kan het bij het PMD.”

Eigenlijk is scheiden simpel
Wanneer gaat de grijze bak van de familie Rikkink naar verwachting weer aan de straat? “Ik denk volgend jaar. Meestal doen we de vuurwerkresten er nog in en dan bieden we hem een keer aan. Ik vind het belangrijk om bewust met het milieu bezig te zijn en afval scheiden hoort daarbij. Het liefst zou ik zien dat fabrikanten hun verpakkingen allemaal recyclebaar zouden maken, maar het is in elk geval goed dat de gemeente afval scheiden zo gemakkelijk maakt. Wie zijn best doet, heeft bijna geen restafval meer.”