Column | De vlag uit en je tas eraan

Voor veel eindexamenleerlingen in het middelbaar onderwijs is dit een spannende week. En natuurlijk ook voor hun hele gezin en familie. Op het moment dat deze column verschijnt hebben de meeste leerlingen al een telefoontje ontvangen met ‘het verlossende woord’. Hopelijk met de bevestiging dat er een feestje kan worden gevierd. En voor sommigen is een herkansing een tweede kans op succes.

Het is geweldig om de euforie te ervaren wanneer je het telefoontje krijgt met de mededeling dat je bent geslaagd. Positieve energie, feestjes en een lange vakantie in aanloop naar een volgende fase. Iedereen verdient dit van harte: de vlag uit en je tas eraan!

Bijzondere schooljaren

Door corona hebben alle leerlingen bijzondere schooljaren ervaren. Volgens sommigen waren zij daardoor minder goed voorbereid op de examens, dan in een schoolleven onder normale omstandigheden. Het is daarnaast ook een tijd waarin er veel maatschappelijke problemen spelen. De constante (online) verbinding met de buitenwereld zorgt dat maatschappelijke issues onbedoeld effect hebben op het mentale welzijn van een jongere. Dat blijkt ook wel uit het aantal jongeren dat zelf of via hun ouders/verzorgers hulp zoekt via de jeugdzorg. En juist die jeugdzorg piept en kraakt om aan die groeiende vraag te kunnen voldoen. Dat vraagt om actie vanuit onze kant.

Gezamenlijke inkoop jeugdzorg

Samen met de andere 13 gemeenten in Twente werken we samen in een samenwerkingsvorm SamenTwente. Samen zijn we verantwoordelijk voor een goed functionerende jeugdzorg in onze Twentse regio. En dat doen we samen met alle bedrijven en instellingen die de uitvoering voor hun rekening nemen; de aanbieders. De huidige contracten met de aanbieders van jeugdzorg lopen eind 2024 af.

We zijn binnen SamenTwente nu al bezig met de voorbereidingen voor het afsluiten van nieuwe contracten. Dat is een ingewikkeld aanbestedingsproces, want de uitdagingen waar de jeugdzorg voor staat zijn groot. De afgelopen tijd heeft dat ruim aandacht gekregen in de media. Hoe dan ook, ons doel is goede jeugdzorg vanaf 2025 en de ervaringen van de afgelopen jaren kunnen ons daarbij helpen.

“Een omgeving creëren voor een ‘onbezorgde jeugd’”

Extra middelen voor schoolmaatschappelijk werk

We investeren ook in extra middelen voor schoolmaatschappelijk werk. Om dichter bij de jongeren te zijn en eerder te kunnen zien wie extra aandacht of mogelijk aanvullende zorg nodig heeft. Uit onderzoek is gebleken dat deze voorziening positieve resultaten oplevert, dus na twee proefjaren zetten we dit voort.

Eigentijdse huisvesting voor scholen

We werken aan eigentijdse huisvesting voor het onderwijs in al onze kernen, vooral voor het basisonderwijs. In Denekamp wordt hier al lang over gesproken, maar dat leidde tot voor kort niet tot concrete plannen. Daar komt nu verandering in.

In het afgelopen anderhalf jaar is onderzocht of het haalbaar is om op twee verschillende plaatsen nieuwbouw te realiseren voor de vier basisscholen. We verwachten dat we voor de zomervakantie een antwoord hebben op deze vraag, en dat we kunnen beginnen met de uitwerking.

Een stevige basis voor onze jeugd

Er zijn veel problemen in de maatschappij die morgen niet zomaar verdwijnen. Als gemeente leggen we een stevige basis door te zorgen voor de juiste voorzieningen. Op deze basis bouwen we samen met u verder, om voor onze jeugd zoveel mogelijk een omgeving te creëren voor een ‘onbezorgde jeugd’ met ruimte voor ontspanning en plezier.

Ik herinner mij nog goed de ontlading en het bijbehorende feestje toen ik zelf mijn tas thuis aan onze vlag hing. Het vieren van successen en feestjes brengt mensen samen en zorgt voor mooie herinneringen. Juist in deze tijd is het extra belangrijk om nieuwe mooie herinneringen te creëren. Dus ben je geslaagd, hang dan met trots de vlag uit, hang je tas eraan en ga het samen vieren en geniet van een mooie zomer!

Richard de Way
Wethouder gemeente Dinkelland