Column | Met Twentse nuchterheid en positieve energie aan de slag
Sinds eind februari mag ik mij met trots wethouder noemen van onze prachtige gemeente Dinkelland. Een nieuwe rol, vol dynamiek en ontmoetingen. Het voelt als een warm bad: betrokken collega’s, bevlogen inwoners en mooie initiatieven waar ik direct mee aan de slag kon. Ik neem u graag even mee in mijn eerste ervaringen als bestuurder.
Carnaval als startschot
Mijn wethouderschap begon midden in de carnavalsperiode. Samen met het college was ik aanwezig bij de sleuteloverdracht en de grote Twentse optocht in Oldenzaal. Ook het dweilen met collega’s uit Oldenzaal en Dinkelland was een belevenis op zich. Dat het carnaval hier leeft, is wel duidelijk. Als rasechte Tukker deed ik graag mee en met een bus vol zang en plezier keerde ik terug naar Lattrop. Een prachtige start!
Kennismaken, luisteren en verbinden
De felicitaties stroomden binnen, waaronder een krat versnaperingen van mijn buren in Lattrop. Een mooi gebaar! De afgelopen weken stonden vooral in het teken van kennismaken: met inwoners, belangenorganisaties, ondernemers, collega-bestuurders én natuurlijk onze eigen ambtenaren. Wat mij opvalt, is de energie en betrokkenheid bij de vraag hoe we samen Dinkelland sterker kunnen maken.
Overleggen met richting en resultaat
Maandag is overlegdag. Dan bespreken we vanuit mijn portefeuille de onderwerpen als ruimtelijke ordening, recreatie, onderhoud openbare ruimte, economie en cultuur. Het mooie is dat de insteek vaak is: wat kan er wél? Dat geeft energie. Op dinsdag zijn er de college- en raadsvergaderingen. Dankzij goede voorbereiding verlopen die efficiënt én met ruimte voor humor. Zo blijft het werk leuk én constructief.
Ook buiten onze gemeentegrenzen zit ik in allerlei bestuurlijke overleggen. Het is erg prettig om collega-bestuurders te leren kennen en daarmee onderling af te stemmen en ervaringen uit te wisselen. In Twente en Overijssel spreek ik met collega-bestuurders over thema’s als regionale ontwikkeling, bedrijventerreinen, waternet, erfgoed, vergunningverlening, de provinciale omgevingsvisie, toezicht en handhaving. Zo was ik aanwezig bij een regionaal bestuurlijk overleg over de sociaal economische structuur. Het is belangrijk en noodzakelijk om samen te bouwen aan een sterke regio.
“Bij het eerste alarm schrok ik zo dat mijn telefoon op de grond viel.”
Dan gaat het licht uit!
Gelukkig valt de stroom niet vaak uit, maar toch moet je voorbereid zijn op zo’n scenario. In Twente heb ik onlangs deelgenomen aan een crisisoefening waarbij het scenario was dat de stroom uitviel in heel West Europa. Ik werd op een vrijdagmiddag opgeroepen om aanwezig te zijn bij een crisisoverleg met de crisisstaf van de Veiligheidsregio Twente. Samen met burgemeesters en de veiligheidsdiensten werd verkend wat we moeten doen en waar we rekening mee moeten houden. Besturen is duidelijk meer dan beleidsstukken lezen. Omdat er altijd een bestuurder bereikbaar moet zijn voor calamiteiten, draaien wij een zogenaamde ‘piketdienst’. Ook ik draai hier mee. Bij het eerste alarm schrok ik zo dat mijn telefoon op de grond viel.
Bouwen, bouwen en wonen
Tijdens mijn eerste raadscommissievergadering kwamen meteen flinke bouwplannen aan de orde. In Weerselo dreigde een bezwaar vertraging op te leveren, maar in goed overleg met de initiatiefnemer en bezwaarmaker vonden we een aanpassing waar iedereen zich in kon vinden. Dat leidde tot een unaniem raadsbesluit: eenentwintig woningen in Weerselo, ook elf in Tilligte én meer mogelijkheden voor wonen in karakteristieke panden. Dit is een mooi voorbeeld van de verbinding en samen de win-win zoeken.
De gezamenlijke woonbeurs van de gemeenten Dinkelland en Tubbergen was een groot succes. Om onze kernen leefbaar te houden, is het belangrijk dat er voldoende woningen zijn en dat mensen kunnen doorstromen. Daar spelen we als gemeente samen met partners op een goede manier op in. Complimenten aan alle ambtelijke collega’s, bedrijven en instellingen die zich hiervoor hebben ingezet. Zo stimuleren we samen de woningbouw en houden we onze kernen vitaal.
Trots op onze taal en cultuur
Ik heb ook kunst en cultuur in mijn agenda en dat vind ik erg leuk. Onderdelen zijn ook erfgoed en het Twentse dialect. De gemeenteraad heeft eerder een motie ingediend met de oproep aan het college om met een voorstel te komen hoe we het Twents bevorderen. Dat gaan we graag doen. Het Twents, als dialect van het Nedersaksisch, is één van de drie erkende talen in Nederland. In Staphorst bezocht ik een bijeenkomst over immaterieel erfgoed. Ik vertelde er enthousiast over onze rijke tradities: van paasgebruiken en carnaval tot carbidschieten, onze overheerlijke krentewegge, de cultuurhistorische optocht in Saasveld en de ‘Nachtwacht’. Het is prachtig dat mensen trots zijn op hun taal en cultuur.
“Het is inspirerend om te zien wat er allemaal leeft en ondernomen wordt in onze gemeente.”
Als wethouder word ik ook regelmatig uitgenodigd om aanwezig te zijn bij evenementen en openingen. Van het ABBA Songfestival Concert van harmonie Caecilia, de kunstexpositie van Diane Hampsink tot aan de uitreiking van de prijzen bij de Grote Verkeersquiz. Het is inspirerend om te zien wat er allemaal leeft en ondernomen wordt in onze gemeente en het is waardevol om hier bij te mogen zijn.
Positieve energie
Mijn eerste maanden als wethouder waren leerzaam, inspirerend en vooral intensief. Volle dagen en avonden, maar dat hoort erbij. Het geeft me veel positieve energie en ik doe dit met veel plezier. Elk extra geïnvesteerde uur levert ook iets op: betere samenwerking, meer verbinding, én een gemeente die vooruit wil. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.
“Good goan!”
Rob Olde Kalter
Wethouder Dinkelland
