Jongeren uit de schulden, in de maatschappij

Teveel jongeren worden in hun toekomstperspectief belemmerd door schuldenproblematiek. Hierdoor verliezen zij de regie op hun ontwikkeling en leven ze met zorgen in plaats van ambities. De gemeente Dinkelland is daarom momenteel bezig om ervaring op te doen met de JPF-methode (Jongeren Perspectief Fonds). Deze verkenning is een onderdeel van het beleid Financiële Gezondheid, dat gericht is op het verbeteren van de financiële situatie van onze inwoners, en in het bijzonder die van jongeren.

De JPF-methode is een 2-jarig traject waarbij voor deze verkenning wordt gestart met 5 jongeren tot 27 jaar. 

Financiële ondersteuning voor jongeren

De JPF-aanpak zorgt ervoor dat jongeren schuldenvrij worden en ook werken aan hun toekomstperspectief. Dat is positief voor iedereen! De focus ligt hierbij niet op het maximaliseren van de afloscapaciteit, maar op het werken aan dat toekomstperspectief. Hierdoor kan een jongere bijvoorbeeld terug naar school of juist op school blijven maar toch schuldenvrij worden.

Wethouder Cel Severijn benadrukt het belang van deze aanpak: “Het is van essentieel belang dat we jongeren actief ondersteunen in het voorkomen en aanpakken van (beginnende) financiële zorgen. Met onze deelname aan de JPF-methode willen we hen niet alleen de juiste tools bieden, maar ook een netwerk van ondersteuning creëren, zodat ze met vertrouwen en een goede financiële basis hun toekomst tegemoet kunnen treden.” 

Geldzorgen? Zoek hulp

De gemeente Dinkelland roept jongeren die met (beginnende) geldzorgen kampen op om hulp te zoeken. Er zijn, naast de JPF-aanpak verschillende middelen beschikbaar om deze jongeren te ondersteunen. Jongeren kunnen zich hiervoor melden bij Schakel Dinkelland, dé plek voor inwoners met vragen, zorgen en ideeën over alledaagse zaken. Schakel is telefonisch bereikbaar via 0541-854401 of mail naar info@schakeldinkelland.nl. Daarnaast is het loket van Schakel in het gemeentehuis op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur geopend. 

Daarnaast zijn het ministerie en Geldfit de campagne ‘Geldstress’ gestart. Het blijkt dat minder dan een derde van de jongeren met geldzorgen de weg weet te vinden naar professionele hulp. Dit blijkt uit een peiling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Geldfit onder 509 jongeren tussen de 18 en 27 jaar.