Groeiende zorgvraag bij kinderen en jongeren
Door de vergrijzing neemt de vraag naar zorg toe, zowel van jongeren als ouderen. Dit betekent dat er meer mensen nodig zijn om die zorg te bieden.
Met name de groeiende zorgvraag bij kinderen en jongeren is opvallend hoog. Als er serieuze gezondheidsproblemen zijn, is er een medisch traject noodzakelijk. Hiervoor is een medische indicatie nodig. Maar wanneer is zo’n medische indicatie (in de volksmond ‘stickertje’) het gevolg van de verwachtingen in onze samenleving? Kan dit komen van ouders en/of de maatschappelijke druk? Of van de altijd aanwezige sociale media, waarin iedereen lijkt te pronken met voortdurend plezier en succes?
Het is belangrijk dat we deze kwesties serieus nemen en nadenken over hoe we de druk en de verwachtingen in onze samenleving kunnen verminderen. Het lijkt erop dat we vergeten zijn dat ieder kind zijn of haar eigen tempo heeft. De fysieke en cognitieve ontwikkeling verloopt (uiteraard) niet langs het gemiddelde. Maar we toetsen wel aan de hand van leeftijdsgemiddelden en vervolgens wordt ‘uitval’ daarop per definitie als ‘probleem’ bepaald.
“Als je vroeger moeite had met de staartdeling, dan was het advies om gewoon nog wat meer te gaan (buiten) spelen”
Zoals ik laatst een pedagoog hoorde zeggen: “Als je vroeger moeite had met de staartdeling, dan was het advies om gewoon nog wat meer te gaan (buiten) spelen, totdat je qua ontwikkeling van je brein er meer klaar voor was”. Die tijd nemen we niet meer en interventies en diagnoses met daaraan verbonden medicatie zijn daarvan het gevolg. Het is te makkelijk om de uitdagingen waar we voor staan met deze quote af te doen, maar we herkennen allemaal wel de ongezonde sociale druk rondom CITO toetsen en schooladviezen.
#nofilter
Een jonge ervaringsdeskundige heeft een mooi boekje geschreven over een moeilijke periode in haar leven. Ze deelde dit tijdens de kennisbijeenkomst #nofilter, die we samen met de gemeenten Oldenzaal, Losser en het Twents Carmel College organiseerden. Haar verhaal laat zien dat het prima is om soms even niet te weten hoe het verder moet en dat geduld, begrip en oprechte interesse van de mensen om je heen belangrijk zijn om problemen te voorkomen.
Of je nu ouder, buur, collega, vriend of vriendin bent, het is belangrijk om de tijd te nemen om vanuit interesse te vragen, door te vragen en oprecht te luisteren. Ja, de zorg is overbelast, maar met tijd en oprechte aandacht voor de ander kan iemand die maatschappelijke druk wellicht beter handelen en zo kunnen we allemaal een bijdrage leveren.
Week van de pleegzorg
Afgelopen week was het de week van de pleegzorg. Vooral bedoeld om de gezinnen die één of meerdere kinderen opvangen in het zonnetje te zetten. Maar deze week diende ook als een oproep, want er is dringend behoefte aan nieuwe gezinnen om te helpen bij de groeiende vraag naar opvangmogelijkheden. Het gaat hierbij niet om de volledige opvang van een kind maar om een vaste dag of dagen, waarbij het ouderlijk gezin wordt ontlast, zodat de ouder(s) even op adem kunnen komen en het kind in een stabiele (gezins)situatie wordt verzorgd. We willen de pleegouders hartelijk bedanken voor hun inzet. Laten we hun inzet als een voorbeeld nemen en beseffen dat iedereen iets kan bijdragen.
Richard de Way
Wethouder gemeente Dinkelland