Evaluatie MijnDinkelland2030! voltooid: Weg vooruit naar MijnDinkelland2040
Het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs de evaluatie van het proces MijnDinkelland2030! besproken. Ook is de gemeenteraad geïnformeerd over de uitkomsten en afronding van deze evaluatie. Belangrijkste conclusie: We gaan verder met het proces MijnDinkelland onder de nieuwe naam: MijnDinkelland2040.
De afgelopen periode zijn alle kernen bezocht en is er gesproken met de leden van de kernraad over het proces MijnDinkelland2030!. MijnDinkelland2030! is een manier van samenwerken met onze inwoners waar we in Dinkelland een jaar of 8 geleden mee zijn begonnen. Want de tijd dat de gemeente het beleid in haar eentje opstelde is voorbij. MijnDinkelland2030! betekent dat we als gemeente een stapje terugdoen en de inwoners uit de kern de hoofdrol spelen. MijnDinkelland2030! gaat over alle thema’s die spelen in de samenleving zoals zorg, wonen, onderwijs, sport en recreatie.
In de gesprekken met de leden van de kernraden is opgehaald hoe zij het proces hebben ervaren, waar ze tegenaan liepen. Wat ging er goed en wat kan in de toekomst misschien anders worden gedaan?
Resultaat MijnDinkelland2030!
Het belangrijkste resultaat is een betere samenwerking tussen de inwoners en de gemeente. Een samenwerking waarin de inwoners de hoofdrol spelen en veel meer zelf kunnen bepalen wat er in hun kern gebeurt en wat zij het meest belangrijk vinden voor de leefbaarheid van hun kern. Tijdens het proces van MijnDinkelland2030! zijn inwoners en gemeente met elkaar in gesprek gegaan om samen na te denken over de toekomst van de leefbaarheid in een kern. De leden van de kernraden geven aan dat ze erg blij zijn met deze manier van werken. Het heeft hen geholpen om over hun eigen kern na te denken en inwoners te enthousiasmeren en te betrekken bij wat er in hun kern speelt. Ze geven ook aan dat de samenwerking met de gemeente erdoor is verbeterd. Hun ervaring is dat de gemeente goed meedenkt en faciliteert en dat goede plannen op ondersteuning kunnen rekenen. Uiteraard zijn er ook punten van verbetering genoemd. Zo willen de kernen graag dat de gemeente meedenkt hoe zij vorm kunnen geven aan communicatie binnen de kern. Hulp bij het aanvragen en binnenhalen van subsidies voor projecten is ook erg welkom. Hier gaan de kernraden en de gemeente samen de komende tijd mee aan de slag. Tot slot kwam de wens naar voren om een nieuwe stip op de horizon te zetten zodat ze verder kunnen met dit proces en hun inwoners opnieuw kunnen benaderen om mee te denken en te doen.
Voortzetting onder nieuwe naam
Wethouder Richard de Way: “Ik ben blij met de uitkomsten van de evaluatie en de wens vanuit de kernen om verder te gaan met het proces en een nieuwe stip op de horizon te zetten. Dit gaan we doen onder de nieuwe naam MijnDinkelland2040.” De communicatie en uitingen worden hiervoor in de komende periode aangepast.
Blijvende dialoog met kernen
“Wij willen graag in gesprek blijven met alle betrokkenen om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de wensen in de kernen. We begrijpen dat elke kern unieke behoeften heeft en we willen die vrijheid en eigenheid waarborgen. We blijven samen werken aan vitale kernen en de toekomstige leefbaarheid. Nu met de focus op 2040!”, aldus wethouder Richard de Way.