Bijstandsfraude
Algemeen
Heeft u een bijstandsuitkering? Dan moet u verschillende zaken op tijd bij de gemeente melden. Bijvoorbeeld als u gaat samenwonen, gaat werken of dure spullen krijgt. Doet u dat niet? Dan pleegt u fraude. Dit heeft gevolgen voor uw uitkering.
Over bijstandsfraude
Een bijstandsuitkering is een uitkering die uw eigen inkomsten aanvult tot een bepaald bedrag. Dit is een normbedrag dat voor uw persoonlijke situatie geldt om rond te kunnen komen. Verandert uw situatie? Dan moet u dat direct doorgeven. Soms overtreden mensen de regels, zonder dat ze het zelf weten. Let dus goed op bij een van de volgende situaties. Zo voorkomt u een hoop problemen.
In welke situaties moet u zich melden:
- Verandering van leefsituatie
- U heeft of krijgt betaald werk. Of u ontvangt een uitkering van een andere instantie
- U heeft of krijgt geld of dure spullen
Wat u moet weten ?
Uw leefsituatie veranderd
Verandert uw leefsituatie van alleenstaand )ouder) naar samenwonend of andersom? Dan kan dat gevolgen hebben voor de hoogte van uw uitkering. Maar ook wanneer uw inwonende kinderen 18 jaar worden, kan dat betekenen dat het recht op een uitkering verandert. U moet daarom elke verandering in uw leefsituatie melden.
U ontvangt geld voor werk of uitkering
Klust u zo nu en dan bij? Werkt u af en toe een dagje voor een uitzendbureau? Past u regelmatig op de kinderen van de buurvrouw? Dan moet u dat melden. Deze werkzaamheden kunnen namelijk van invloed zijn op de hoogte van uw uitkering.
U heeft geld of dure spullen
Ontvangt u een bijstandsuitkering dan mogen uw bezittingen niet meer waard zijn dan een bepaald bedrag. Denk hierbij aan spaargeld, lijfrentepolissen of andere waardevolle verzekeringspolissen, een auto, sieraden of een huis of grond in het buitenland. Voor het bezit van een eigen woning in Nederland gelden aparte regels.
De gevolgen van uitkeringsfraude
U moet het geld dat u teveel heeft ontvangen volledig terugbetalen. Als u verkeerde of geen informatie geeft is dat fraude en krijgt u een boete. De boete kan 100% van het fraudebedrag zijn. En heeft u fraude gepleegd van meer dan €50.000 dan moeten wij aangifte doen bij de officier van justitie. U kunt dan een oproep verwachten om te verschijnen voor de strafrechter.
Melden
Voor meer informatie kunt u op de volgende manieren contact opnemen met Schakel Dinkelland:
- Bellen: 0541-854401
- Mailen: werkeninkomen@noaberkracht.nl
- Langskomen: Elke werkdag van 9 tot 12, bij de balie van Schakel Dinkelland. Nicolaasplein 5 Denekamp