Aardgasvrij Dinkelland

Algemeen

We willen een fijne leefomgeving die ook voor komende generaties duurzaam, veilig en gezond blijft. Hiervoor zijn afspraken gemaakt in het Nationaal Klimaatakkoord. De grootste uitdagingen zijn om wijken in 2050 energieneutraal en aardgasvrij te maken, en elektriciteit op te wekken met duurzame warmtebronnen. Dit noemen we de warmtetransitie.

Aardgasvrij wonen en werken in Dinkelland

De gemeente heeft de taak om alle woningen en bedrijven van het aardgas af te krijgen, waarvan een deel al in 2030. Hiervoor moeten we meerdere dingen tegelijk doen:

  1. Zo min mogelijk energieverbruiken door maximaal te isoleren; lees meer over energiebesparing
  2. Duurzame manieren van energieopwekking zoeken, zoals windmolens en zonnevelden; lees alles over opwek in Dinkelland.
  3. Voor elke woning een geschikt alternatief voor aardgas vinden.

De warmtevisie

De warmtetransitie is niet eenvoudig en heeft veel effect op de omgeving. Samen met de andere gemeenten in Noordoost Twente werken we aan de overgang van energie uit fossiele brandstoffen, zoals aardgas, naar duurzame energie uit zon, wind, water en biomassa. Hiervoor is de warmtevisie opgesteld. In de warmtevisie staat hoe aardgasvrij wonen en werken eruit gaat zien, welke kansen hiervoor zijn en welke alternatieven voor aardgas Noordoost Twente heeft. En natuurlijk wanneer en hoe we aan de slag willen.

Net als alle andere gemeenten in Nederland, delen we in Dinkelland de missie om in 2050 volledig aardgasvrij te zijn. Dit betekent dat we onze woningen en gebouwen niet meer met aardgas verwarmen. Ook zullen we niet meer op aardgas koken. Een grote klus. Dit gaat daarom stapsgewijs en buurt voor buurt. Juist daarom willen we in Dinkelland samen met inwoners aan deze opgave werken. 

Hoe werken we samen aan duurzame woningen en gebouwen? 

Alle inwoners van en bedrijven in de gemeente Dinkelland krijgen informatie, advies en (financiële) ondersteuning om hun woning of bedrijfspand energiezuiniger te maken. Daarnaast bedenken we in de buurtgerichte aanpak per wijk, buurt of straat met bewoners een plan om te verduurzamen. 

Routekaart

Routekaart Dinkelland

Voltooid
Voltooid
2019 | Warmtevisie klaar

Opstellen Warmtevisie. Verdere ontwikkeling groengas in Noord-Deurningen. In dialoog met bewoners van Tilligte, Weerselo en buitengebied. Onderzoek starten naar uitbreiding warmtenet in Denekamp.

Voltooid
Voltooid
2021 | Eerste WUPs klaar

WUP afgerond voor Weerselo en Tilligte. Uitkomsten RES geven duidelijkheid route voor Deurningen

Todo
Todo
2030 | Eerste buurten aardgasvrij

Noord-Deurningen, Tilligte en delen van Denekamp en Weerselo aardgasvrij. Start ontwikkeling groengas productie voor Weerselo.

Todo
Todo
2040 | Laatste WUPs klaar

Start met aardgasvrij maken van het overige deel in Weerselo en Denekamp. WUP voor Deurningen, Lattrop-Breklenkamp, Rossum, Agelo, Saasveld en Ootmarsum afgerond. 

Todo
Todo
2050 | Dinkelland aardgasvrij

Deurningen, Ootmarsum, Lattrop-Breklenkamp, Rossum, Agelo en Saasveld en de laatste woningen in Weerselo en buitengebied van het aardgas af. 

Wijkuitvoeringsplan Tilligte en Weerselo

Weerselo en Tilligte zijn de eerste twee 'wijken' in Dinkelland waar we bezig zijn met een Wijkuitvoeringsplan (WUP) voor het aardgasvrij maken van de wijk. Het streven is om deze twee ‘wijken’ in 2030 aardgasvrij te hebben. Hoe dat gebeurt, welke stappen er gezet moeten worden en wanneer, wordt beschreven in zo’n plan.

De gedachte achter een wijk- of dorpsgerichte aanpak is dat we woningeigenaren beter kunnen begeleiden en ondersteunen om de overstap naar een energiezuinig aardgasloos huis op een zo soepel mogelijke manier kunnen maken.

Energieloket

Kijk voor tips om energie te besparen of uw woning te verduurzamen op Energieloket Dinkelland