5 vragen over de toekomst van basisscholen en schoolgebouwen in Denekamp

In de rubriek ‘vijf vragen’ geeft het college van burgemeester & wethouders van de gemeente Dinkelland inzicht in hoe de gemeente werkt, hoe beslissingen tot stand komen en wat de drijfveren van de bestuurders zijn.
Het project van de onderwijshuisvesting in Denekamp is in een nieuwe fase aanbeland. De realisatie van twee onderwijslocaties komt hiermee steeds dichterbij. Hoe komt de gemeente tot deze besluitvorming? Wethouder Richard de Way legt uit.

5 vragen over onderwijshuisvesting in Denekamp

Door Debby Kok-Koehorst

 

  1. Allereerst: wat gaat er gebeuren met de onderwijslocaties? 

"Er wordt al meer dan tien jaar gesproken over dit plan. Denekamp heeft vier basisscholen, en het plan is om deze te verplaatsen naar twee nieuwe locaties. ‘Plan Oost’ gaat over de nieuwbouw van de Zevenster en de gym- en sportvoorziening. ‘Plan West’ gaat over de nieuwbouw van de Alexander, Kingschool en Veldkamp. In de zomer van 2023 heeft de gemeenteraad de toekomstvisie voor het basisonderwijs in Denekamp goedgekeurd. Er is een groot bedrag beschikbaar gesteld voor de uitvoering, en daarmee is de besluitvorming afgerond. Onlangs hebben we een overzicht gepubliceerd met de planning van de bouwprojecten. Nu gaan we een nieuwe fase in, waarin de plannen steeds concreter worden."

  1. Waarom duurt de voortgang hiervan zo lang? 

"Inwoners hebben misschien een tijdje niets gehoord over dit onderwerp. In de zomer van 2023 nam de Gemeenteraad een besluit en vorige maand kregen ze hierover een update. Maar ondertussen is er veel gebeurd. Bij ‘plan Oost’, bij de Zevenster, is de aanbesteding en de keuze voor een architect afgerond. Bij ‘plan West’, rond de Dorper Esch, wordt een programma van eisen opgesteld. Hierin werken alle betrokken partijen samen, zoals het Kulturhus en het Twents Carmel College. Zij kunnen elkaar versterken. Het doel is om goed samen te werken, terwijl iedereen zijn eigen visie en identiteit behoudt."

  1. Hoe is het om met dergelijke grote bedragen en ideeën te werken?

“20,7 miljoen euro is een fors bedrag om mee te werken. Het is een uitdaging die zo grondig mogelijk moet gebeuren, om op twee locaties nieuwe scholen en een gymzaal te kunnen bouwen. De nieuwe scholen zijn hard nodig om de bestaande scholen te vervangen. Hiermee werken we aan het in stand houden van het goede voorzieningenaanbod in Denekamp. Behalve deze nieuwe scholen, worden er op meerdere locaties in Denekamp ook nieuwe woningen gebouwd. We gaan uit van een lichte groei van het aantal inwoners, daar zijn ook schoolgaande kinderen bij. Die kinderen kunnen dan les krijgen in aantrekkelijke nieuwe scholen. Daar doen we het voor.” 

  1. Is de sfeer rondom de ontwikkelingen goed?

"De plannen zijn hard nodig als je kijkt naar de staat van de schoolgebouwen. De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting, terwijl de schoolbesturen zorgen voor het gebruik en onderhoud. Met deze plannen geven we duidelijkheid over de toekomst. Het is leuk om daar met de directeuren over te spreken. Ze horen niet meer: “We werken eraan” nee, nu kunnen we zeggen: “Het gebeurt daadwerkelijk”. We moeten natuurlijk geduld hebben voor het klaar is, maar de uitvoering is begonnen."

  1. Waar mogen we ons op verheugen?

“Bij plan Oost komt een nieuwe school samen met een nieuw gebouw voor gym- en sportvoorziening. Daarbij is ook rekening gehouden met het gebruik door sportverenigingen. Bij plan West ontstaat een mooie plek waar verschillende voorzieningen samenkomen, zoals SDC’12, het Kulturhus, de bibliotheek, Dorper Esch, Twents Carmel College en de basisscholen. Ook kinderopvangorganisaties worden hierbij betrokken. Dit wordt een echte leer- en ontwikkelplek. Als alles volgens plan verloopt, kan locatie Oost in het schooljaar 2028/2029 in gebruik worden genomen en locatie West een jaar later. Ik geloof dat deze planning haalbaar is, maar dit hangt natuurlijk af van een soepel verloop van de bestemmingsplanprocedures."

5 vragen aan